اطلاعات شهر
شهر قونیه در مرکز بزرگترین استان، یکی از بزرگترین شهرهای ترکیه است که هفتمین شهر پرجمعیت این کشور به شمار می رود. شهری واقع در جنوب منطقه میانی آناتولی که عمده مساحتش از فلات و دشت تشکیل شده است. سرزمین هایی هموار با پوشش گیاهی قوی و خاک مناسب که از نظر کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار می باشد و بیشتر بخش های جنوبی اش با رشته کوه های طاروس احاطه شده اند.
قونیه شهری است تاریخی که در گذشته پایتخت سلاطین روم بوده و ترک ها از آن به عنوان سلجوقیان روم یاد می کنند. از این رو یادگاری های زیادی از گذشتگان به خصوص دوران سلجوقی در آن به چشم می خورد. البته این شهر عمده محبوبیتش را مدیون شاعر بزرگ و صوفی متفکر پارسی زبان حضرت مولانا می باشد، بزرگ مردی به نام و مشهور که در دوران سلجوقی در این شهر زندگی می کرد.
قونیه یکی از مقاصد محبوب گردشگری برای افراد جویای آرامش است، گرچه مردم این شهر معمولاً با زبان انگلیسی یا هر زبان دیگری غیر از ترکی آشنایی ندارند اما بسیار خونگرم و میهمان نوازند که رفتن به میان آنها حتی بدون دانستن زبانشان بسیار لذت بخش و بی استرس خواهد بود.
آب و هوا
قونیه دارای آب و هوای سرد و نیمه خشک است. با توجه به شرایط جغرافیایی قونیه و قرار گرفتنش در ارتفاعات، این شهرتابستان هایی خشک با شب هایی سرد دارد. گرچه میانگین بارش در قونیه پایین است اما در طول سال در این شهر بارندگی نیز وجود دارد.
تاریخچه
قونیه شهری در مرکز آناتولی ترکیه می باشد که برای قرن ها در حفظ نام خود موفق بوده است. شهری که در منابع کهن از آن به عنوان ایکونیون (Icinion)، ایکونیون (Ikonyon) و ایکونیوم (Iconium) به معنای شمایل یاد می شود. دلیل انتخاب این نام، به افسانه ای در اساطیر یونانی باز می گردد. در اساطیر یونانی آمده که بر این شهر اژدهایی چیره شده بود که گه گاهی به آن حمله می کرد و گروهی از زنان و دختران را می بلعید. پرسیوس (Perseus) پسر ژوپیتر این اژدها را کشت و مردم شهر را از بلای او رها کرد. مردم شهر نیز به پاس رشادت این قهرمان اساطیری تصویری از وی را به یکی از دروازه های شهر می آویزند و به همبن مناسبت نام یونانی ایکونیون به معنای شمایل را برای آن برمی گزینند.
از این شهر در منابع عربی و فارسی به اسم قونیه یاد می شود که البته این نامگذاری هم دلیلی دارد و به افسانه ای مربوط می شود. افسانه ای رایج در بین مسلمانان که به سفر دو درویش دوستدار پروردگار به آسمان، باز می گردد، سفری آسمانی از سرزمین دور خراسان به سمت غرب. زمانیکه این دو درویش در سرزمین های مرکزی آناتولی در حال پرواز بودند یکی پرسید، فرود آییم (“Konayim mi”) و دیگری در پاسخ گفت: مطمئناً (“Kon ya). بنابراین در این سرزمین فرود آمدند و نام قونیه برای آن انتخاب شد.
می توان از قونیه به عنوان یک مکان بسیار مهم و مقدس برای مسیحیان نام برد، مکانی مقدس که سنت پائول (St. Paul) یکی از مهمترین مبلغان مسیحیت و بنیانگذار الهیات و خداشناسی و سنت برناباس (St. Barnabas) در یکی از سفرهای خود به آسیای صغیر در 50 سال قبل از آن بازدید کردند. سنت پائول در طی این سفر مردم قونیه را موعظه کرد اما این کار آنها یهودیان و امت آنها را خشمگین ساخت.
غذا و نوشیدنی
غذاهای محلی قونیه اغلب از بلغور گندم و گوشت بره تهیه می شوند. از معروف ترین غذاهای این شهر می توان به اتلی اِکمک (etli ekmek) نام برد، یک غذای بومی ترکیه که از نظر ظاهری شبیه پیتزاست، اتلی اکمک در ترکی استانبولی به معنای نان با گوشت می باشد. محتویات اتلی اکمک شامل نان تخت پخته شده، گوشت، فلفل، پیاز و گوجه فرنگی است. از دیگر خوشمزه های این شهر می توان به پیشمانیه (Pişmaniye) اشاره کرد، یک شیرینی هیجان انگیز شبیه پشمک و یک توپ گرد کاملاً سفید. یکی دیگر از غذاهای محبوب قونیه کونیا فیرین کِباب یا کباب داخل فر قونیه (Firun Kebab) می باشد، این کباب از گوشت بره تهیه می شود، تکه های بریده شده گوشت را در فر قرار می دهند تا کاملاٌ سرخ و پخته شود، سپس تکه های گوشت را در داخل یک قابلمه مسی به همراه چربی های گرفته شده از گوشت روی اجاق می گذارند و می پزند.
فرهنگ
نام قونیه یادآور مولانا شاعر بلندآوازه ایرانی است، بزرگمرد پارسی زبان که آرامگاهش در این شهر قرار دارد. این شهر به شهر درویش های مرید مولوی مشهور می باشد. آثار مولانا تاثیری شگرف بر روی ادبیات و فرهنگ ترکی دارد و اکثر جانشینان وی در طریقه صوفه گری نیز در این ناحیه بودند. قونیه از جمله شهرهای تاریخی ترکیه است که فرهنگ مشرق زمین را در خود حفظ کرده و مردم آن دیدگاه های مذهبی و اسلامی عمیقی دارند. از این شهر به عنوان سنگر اسلام نیز یاد می شود و ساکنین آن هنوز هم دین دارتر از بقیه شهرها می باشند.
این شهر مولد فرش های ترکی است که در دوران رنسانس به اروپا صادر شدند، همچنین پارچه های گرانقیمت با الگوی بافت بسیار غنی در این شهر یافت می شوند، پارچه هایی که از آنها به عنوان رومیزی و روتختی استفاده می شود و اغلب در نقاشی های معاصر به عنوان نماد ثروت و شکوه گنجانده می شوند.
مناسبت ها و رویدادها
مراسم بزرگداشت مولانا
مراسم بزرگداشت مولانا در ماه دسامبر در قونیه برگزار می شود، مراسمی که خالق یکی از زیباترین و مسحور کننده ترین نمایش رقص های چرخشی است. هر سال در ماه دسامبر در روز سالگرد مرگ مولانا مشهود به شب عروسی، هزاران نفر به شهر قونیه سرازیر می شوند تا شاهد رقص چرخشی دراویش صوفی در مقبره او باشند.
جشنواره بین المللی نصرالدین هوجا
این جشنواره یکی دیگر از مناسبت های مهم قونیه است که به پاس بزرگداشت نصرالدین هوجا یکی از برجسته ترین نام ها در ادبیات ترکیه در ماه ژوئیه برگزار می شود. این جشنواره مجموعه ای شگرف از آثاری جاودان و غنی از نویسندگان بزرگی را در دل خود جای داده است.
حمل و نقل
ترمیال جنوبی قطارهای سریع السیر ترکیه در قونیه می باشد، قطارهایی پر سرعت که در مسیر منظم به مقصد استانبول، اسکی شِهیر و آنکارا در حال حرکتند. قطارهای استانبول از ناحیه پندیک واقع در فاصله 25 کیلومتری از قسمت غربی مرکز شهر حرکت می کنند. برای دستیابی به این ایستگاه با سوار شدن به مترو به منطقه کارتال خواهید رسید سپس با استفاده از اتوبوس شماره 251 یا تاکسی برای طی کردن 5 کیلومتر آخر به پندیک دسترسی خواهید داشت. روزانه دو قطار از پندیک به قونیه حرکت می کند و در اسکی شِهیر نیز توقف می نماید. مسیری که طی کردنش 4 ساعت و نیم زمان می برد.
روزانه 7 قطار از قونیه به سمت آنکارا با طی کردن مسیری 90 دقیقه ای حرکت می کند.
برای آدانا یک سرویس اتوبوس جایگزین به کارامان نیز در نظر گرفته شده است، اما با توجه به ارتقا مسیر قطار روزانه با طی کردن مسافت 4 و نیم ساعتی به آدانا خواهد رسید. اتوبوس های متصل به آنتالیا نیز در دسترس می باشند. واگن های تخت خواب دار نیز برای مسیر طولانی و 12 ساعتی ازمیر موجودند.
ایستگاه قطار قونیه در فاصله 3 کیلومتری از جنوب غربی مرکز شهر قرار گرفته و از طریق تاکسی، دولموش و اتوبوس های شماره 67 به مرکز شهر دسترسی دارد.
اتوبوس و تراموا
در مِولانا جادیسی ، خیابان اصلی قونیه تعدادی آژانس های مسافرتی یافت می شود که از طریق آنها می توانید بلیط اتوبوس ها را خریداری نمایید. ایستگاه اتوبوس قونیه دارای اتصالات بسیار خوبی به مقاصد متعدد چون استانبول (مسیری 10 ساعتی )، ازمیر (مسیری 9 ساعتی)، آنکارا (مسیری 3 ساعت و پانزده دقیقه ای) و کاپادوکیه (مسیری 3 ساعتی).
ایستگاه اتوبوس قونیه در فاصله 7 کیلومتری تا جاذبه های اصلی شهر مخصوصاً جاذبه های اطراف علاالدین تپه سی در مرکز شهر قرار گرفته، تعدادی مینی بوس یا دولموش از این ایستگاه به مقصد علاالدین تپه سی حرکت می کنند.
ماشین
برای رسیدن به قونیه از آنکارا با ماشین می بایست حداقل 3 ساعت رانندگی کنید، استانبول در فاصله 660 کیلومتری قونیه قرار گرفته در نتیجه دسترسی به آن از طریق ماشین حداقل 10 ساعت زمان می برد. ازمیر تا قونیه 7 ساعت و آنتالیا تا قونیه 6 ساعت و نیم با ماشین فاصله دارد.